Kremllojal media hotar Finland och hävdar att EU sprider djävulens idéer

I en nyligen publicerad NATO-studie jämförs texter från 2016 och 2018 publicerade i medier lojala med, eller styrda av, Kreml. Något som man absolut vill få fram, såväl 2016 som 2018, är att det är närmast en löjlig uppfattning att Ryssland skulle vara ett hot mot andra länder. Två år senare, 2020, har vi i den extremt proryska nättidningen ”Lithuanian Sputnik” påståenden att de baltiska staterna tillsammans med USA använder detta, som man hävdar, påhittade ryska hot för att rättfärdiga utplaceringen av NATO-trupper i dessa länder. Och i en artikel förklarar Sputnik hur det verkligen förhåller sig ”Moskva har förklarat att man säger nej till alla planer att attackera något land”. Det känns ju förtroendeingivande… Men hur har vi det med Georgien och Ukraina?

Den ryska nyhetsbyrån TASS har uttryckt sitt stora missnöje med att Finland planerar att köpa in flygplan med kombinerade förmågor. TASS ställer frågan om finländarna inte känner till att alla Iskanderrobotar i Leningrads militärområde inte bara når balterna utan också finländarna. Rysk media är helt klar i sin uppfattning. Det finns inga planer i Ryssland att anfalla någon eller något land.  Att Ryssland riktar sina kortdistansrobotar mot sina grannländer det är inget någon ska bry sig om.

I november var det sju år årsdagen av händelserna på Majdantorget i Kiev. Händelser som följdes av den ryska annekteringen av Krim. Att dessa händelser uppmärksammas i Ukraina och i stora delar av den övriga världen tycker man inte om i Kreml. Så därför pumpar man nu ut sin alldeles egen version av vad som hände och hur det förhöll sig vid denna tid. Enligt den ryska historieskrivningen pågår det ett inbördeskrig i Ukraina eftersom landet förlorade sin självständighet efter Euromajden. Från rysk sida hävdar man att Euromajden inte var folkliga protester. Det var istället en väpnad, fascistisk och ryssfobisk statskupp. För att ytterligare krydda den egna historiebeskrivningen hävdar man från ryskt håll att Ukraina planerar att skicka människor med ryska pass till koncentrationsläger. Till och med ”dödsläger” ska ha nämnts.

Europarådet och EU är inte populära i Kreml. I sin iver att framställa såväl Europarådet som EU som opålitliga och skurkaktiga finns det Kremllojal media som på fullt allvar hävdar att dessa sprider djävulens idéer. Vad blir det härnäst?  

ROLF K NILSSON  

Källa: Disinformation Review/EU East StratCom Task Force e

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s