Dubbla budskap om Kina från moderaterna förbryllar

På lördagseftermiddagen kom beskedet att utrikesminister Ann Linde har kallat till sig Kinas ambassadör i Stockholm för samtal.
Ambassadören har än en gång uttalat sig hotfullt mot utövare av den svenska yttrandefriheten. Och det är långt ifrån första gången ambassadören gör visit hos den svenske utrikesministern (det lär vara uppe i över 40) för att få veta att hans agerande är direkt oförenligt med hans diplomatiska uppdrag.
Hur länge ska Kinas ambassadör få nyttja sitt frikort för att gång efter annan hota människor som helt agerar i enlighet med den i grundlagen skyddade svenska yttrandefriheten?

Nu vill av alla partier inte moderaterna, enligt sin utrikespolitiske talesperson, att ambassadören ska förklaras oönskad i landet. Skälet till att så inte ska ske, hävdar den moderate talespersonen enligt SVT, är  ”…frågan vilka motreaktioner de kommer att genomföra mot oss.”

Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill att regeringen ska be ambassadören lämna landet. Moderaterna tycker istället att Sverige ska ha ett gemensamt förhållningssätt med andra när det gäller Kina. Vad nu det kan betyda. Det låter som den gamla långbänken har plockats fram.
Men visst hade det varit bra om EU hade gemensam syn när det gäller hur långt man är beredd att låta Kina gå och få fria händer innan det är dags att säga stopp. Men vi är uppenbarligen inte där än. Om vi någonsin når dit. Vi kan inte bortse från att det inom EU finns länder som mer än gärna – som tack för kinesiska investeringar  – begränsar den egna demokratins uttrycksmedel.

Det som denna gång motiverat utrikesministern att kalla ambassadören till sig är att han försökt påverka medias publiceringar. SVT Nyheter har gjort en enkät bland Sveriges åtta största nyhetsredaktioner som vittnar om hur man från den kinesiska ambassaden de senaste två åren kontaktats via mejl och brev med såväl kritik som påtryckningar runt publiceringar.  Till detta kan läggas hur Kinakritiska riksdagsledamöter ”uppvaktats” på olika sätt av kineserna.

Den moderata mjukheten förvånar. Inte minst med tanke på moderatledaren Kristerssons tidigare klara och tydliga uttalanden när det gäller den kinesiska ambassadens agerande i Sverige. Han förklarade i en intervju i Svenska Dagbladet att Sverige måste ”stå på sig” och agera hårt mot Kinas ”försök till maktutövande”. Och när det gäller bokförläggaren Gui Minhai förklarade han att ”Sverige måste vara kompromisslöst. Kina måste veta att om de inte släpper Gui Minhai fri så kommer det att påverka alla våra relationer i all framtid”. Kristersson var också mycket tydlig när han fick frågan om den kinesiska ambassadörens agerande mot den svenska yttrandefriheten ”… maktspråket är det enda som inger respekt i Kina – och att Sverige därför måste handla därefter”.  Moderatledarens tydlighet är bra. Synd den inte nått fram till partiets talesperson i utrikes frågor.

Sedan kan vi tyvärr aldrig bortse från att det finns starka krafter i Sverige som gärna naggar på yttrandefriheten för goda handelsavtal med Kina.

ROLF K NILSSON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s