Ryssland ”oroar” sig över norska försvarssatsningar

Potentaterna i Moskva tycker inte om när demokratierna i väst stärker sina försvarsförmågor. Nu är det Norge som får kritik från den ryske utrikesministern.

I torsdags förklarade det ryska utrikesdepartementet sin ”oro” över att Norge ökar sina försvarsutgifter och menar att investeringarna är riktade mot Ryssland.
Ryssarna upprörs över att de norska försvarsutgifterna per capita är de högsta i Europa och det näst högsta bland Nato-länderna. Att Norge är ett till ytan stort land med förhållandevis få invånare är sekundärt när statistik ska användas som propaganda. Inte heller den ryska upprustningen i Murmansk och hela Barentsregionen generar de ryska angreppen.
I ett uttalande hävdar den ryske utrikesministern Lavrov att: ”Norge moderniserar sin militära infrastruktur och köper moderna vapen. De militära utvecklingsplanerna har uppenbarligen spjutspetsen riktad mot Ryssland.”
Att ryssarna är inte gillar den norska anpassningen till den verklighet vi i norra Europa befinner oss i förvånar inte. Inte heller att ryssarna har åsikter om hur Norge hanterar sitt medlemskap i Nato. Till exempel att militära enheter från andra Nato-länder övar i Norge tillsammans med norsk militär. Norska militära övningar gillar man inte heller utan påtalar att dessa hålls allt närmare de ryska havs- och landgränserna.
Nu kräver den ryske utrikesministern Lavrov att norrmännen ska förklara ”sina militära förberedelser vid Rysslands gränser”. Det säger alltså utrikesministern i det land som annekterat Krim och förnekar rysk militär närvaro inför övertagandet.

Stå på Norge!

ROLF K NILSSON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s