Ofarligt hetsa mot ”vita gubbar”

Lyssnade på P1-Morgon nu på torsdagsmorgonen och ett inslag om att det inte går att få föräldraledighet i EU-parlamentet. Kommentaren från Centerpartiets EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani ”Det här parlamentet är skapt för vita gubbar” får stå oemotsagt. Hade en parlamentariker uttalat sig på samma sätt om någon annan grupp människor med hänvisning till hudfärg hade det, med rätta, blivit protester och ifrågasättande till lämpligheten av ett sådant uttalande.
Jag är kanske allt för mycket ”vit gubbe” för att förstå de allt mer rasifierade inslagen i svensk politik. Har etnicitet överhuvudtaget att göra med problemen att få föräldraledighet i EU-parlamentet? Ser det annorlunda ut i parlamenten runt om i världen med gubbar av annan kulör?
Något som förespråkarna vill betrakta som ”god rasism” har blivit allt mer vanligt och i vissa grupper accepterat. Har man en viss hudfärg, en viss etnisk bakgrund förväntas man agera på ett visst sätt och ha vissa åsikter. Detta är rasism och inget annat.
Att bekämpa rasismen med utfall mot ”vita gubbar” är kontraproduktivt. Rasismen är vidrig oavsett vilket håll den kommer ifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: