En stor gäspning för Miljöpartiet i Almedalen

Det första partiledartalet under Almedalsveckan 2019 kan sammanfattas i en enda stor gäspning.  Per Bolund är en väluppfostrad politiker, ser ofta väldigt glad ut och ger ett betydligt seriösare intryck än sin företrädare Fridolin som oftast påminde om en ilsken terrier.

Miljöpartiet var alltså första parti ut i årets upplaga av Almedalsveckan. Och för första gången var det Per Bolund som äntrade scenen i sin nya roll som språkrör – miljöpartiets variant på partiledare.
Per Bolund är miljöpartisten som inte har emot att prata om näringslivsfrågor och som ser ut som en traditionell politiker gjorde för 20 år sedan och sällan tar till överord eller går till hätska angrepp mot sina politiska motståndare. Han påminner alltså inte om den vanlige miljöpartisten – och den kan i sig vara en välkommen förändring.

Per Bolund har ett trovärdighetsproblem. Kanske inte inför sina riksdags- och regeringskollegor men inför sina egna partikamrater som företräder en mer lössläppt och flummig syn på hur politik ska skötas. Och det var nog mer dessa som Bolund nu försökte vinna över på sin sida detta mellanvalsår med ett tal som hade klimat och hållbarhet i fokus. Men han missade inte att få med frågan om mångfald och integration. Hälsningen han formulerade när han kommit ut på scenen och riktade sig till såväl de fysiskt närvarande som tv-tittarna var ”Hej mångfaldsvänner”!  En trotsig provokation i det mångfaldskraschade Sverige som helt misslyckats med integrationen. Där ”vi” har byggt parallellsamhällen i ett apartheidsystem med hjälp av en misslyckad, feltolkad och okunnig välvilja som resulterat i utanförskap istället för integration.

Klimat och hållbarhet är viktiga frågor. Miljöfrågorna är synnerligen viktiga. Men miljöpartiets idéer är inte vad som löser problemen.
Per Bolund vill som nytt språkrör uppenbarligen ta tillbaka den miljöprofil partiet surfade på i ett par decennier. En miljöprofil som ofta där och när miljöpartiet suttit vid makten resulterat i stagnation, ökade kostnader för den enskilde och marginella miljöeffekter. Symboliska miljöinsatser som gör livet svårare för den enskilde har blivit slagnummer för miljöpartiet.

Per Bolund förkunnade att klimatet är den nu absolut viktigaste frågan för politiken att ta hand om. Ja, än en gång, klimatet är viktigt men det går därför inte att låta alla andra frågor bero. Det är inte antingen eller, det måste vara både ock. Miljöpartiet sviker landsbygden, ignorerar landets försvarsbehov och vägrar se integrationsmisslyckandets konsekvenser. Men med införandet av dyrare plastpåsar, rökfria trottoarer, högre bensinskatter och köttfria dagar i skolorna så spelar det ingen roll.

Kan konstateras att några av de socialdemokratiska ministrarna fanns på plats i publiken i Almedalen för att lyssna på regeringskollegan. Av ansiktsuttrycken att döma förmodligen de som dragit de kortaste stråna…

En svag inledning på Almedalsveckan. Per Bolund gjorde inte bort sig men lyckades nog inte heller locka till några större jubelrop än från Grön Ungdoms samstämmiga strupar.

Lämna en kommentar

Under ledare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s