Rysslands smutskastning av Polen ingår i ett större sammanhang

Polen är förmodligen vid sidan av Ukraina den självständiga stat i Europa som Ryssland, just nu, mest vill sätta på plats.
Ukraina förnedrade man genom att annektera Krim utan att Ukraina egentligen hade någon möjlighet att stå upp mot det militärt flerfalt starkare Ryssland. Med de ryska militära insatserna i östra Ukraina vill man visa för världen att regimen i Kiev inte klarar av att kontrollera landet, och att man inte har invånarna med sig för ett fortsatt oberoende Ukraina.

Polens bindningar till väst, till EU och inte minst till NATO, är betydligt starkare än Ukrainas. Medlemskapen i såväl EU som NATO ger Polen allierade som Ukraina saknar. Därför är det inte lika lätt för Ryssland att kränka Polens gränser som man gjort med Ukrainas. I detta läge är falska nyheter och desinformation något som tas till för att misstänkliggöra, mjuka upp och skapa interna konflikter i Polen. De ryska trollfabrikerna går på högvarv för att hitta på falska nyheter om Polen och för att sätta landet i tvivelsam dager i väst och för att stärka den antipolska stämningen på hemmaplan.
Också i Sverige har vi kunnat se hur den ryska desinformationen spritt sig när det gäller att se på Polen som ett land där demokratin och friheten är hotad. Hetsen mot Polen från såväl politiker som media tar sig allt märkliga former och tyvärr framträder mönstret allt tydligare.

Visst finns det saker i Polen som inte är bra, precis som i Frankrike, Storbritannien, Sverige och Belgien. Ryssland vill splittra EU och göra EU svagt. Precis som man på samma sätt vill splittra NATO och öka misstänksamheten länderna emellan. Allt för många aktivister inom såväl politik som media bidrar av övertygelse eller av naivitet till att fullborda de ryska kampanjerna.

”Sanningarna” som ryssarna nu sprider och vill att omvärlden ska ta till sig är att Polen under andra världskriget var Nazi-Tysklands favoritallierade, att det självständiga Polen vi har idag existerar endast tack vare Ryssland, att det var Ryssland som ”gav” Polen sitt oberoende, att Polen är USA:s ”trojanska häst” i Europa och att den polske presidenten hotar Ryssland med stridsflyg.

USA har beslutat att utöka den militära närvaron i Polen, som för närvarande är 5 000 soldater, med ytterligare ettusen.  Den ryska reaktionen kom snabbt efter att USA beslutat om utökningen och snart publicerade Kremltrogen media att väst håller på att militärt omringa Ryssland och att USA och den amerikanska imperialismen har ett flertal marionetter i Europa. Den polska regeringen är enligt rysk nyhetsförmedling en sådan marionett som amerikanerna kan utnyttja som de vill. Enligt ryssarna har Polen gett upp sin nationella suveränitet och styrs direkt från Washington.  Och som en ”vänlig” gest mot polackerna informerar man om att USA alltid överger sin allierade, något som polackerna – enligt ryssarna – snart får känna på.

Samtidigt vill man utmåla Ryssland/Sovjet som Polens verkliga vän. Polackerna är otacksamma mot Ryssland, något de inte borde vara. Ryssarna sprider sin verklighetsbild och påstår att dagens Polen existerar tack vare Ryssland. Och att Ryssland i flera århundraden varit garant för Polen säkerhet.

Rysk media hävdar att det efter andra världskriget var Sovjet som försåg Polen med industrier, olja och bränsle. Att Polen nekades demokrati, frihet, mänskliga rättigheter och nationell suveränitet är för ryssarna ointressant, inte värt att ta upp. Detta säger inte bara mycket om det gamla Sovjetunionen – det säger också väldigt mycket om dagens Ryssland.

ROLF K NILSSON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: