Ryska trollfabriken i Sankt Petersburg går på högvarv – nätverk i väst sprider budskapet

En av de historier som den ryska trollfabriksarkipelagen står bakom och som nu sprids på sociala medier är att myndigheterna i USA förgiftar sina medborgare genom att blanda råttgift i kranvattnet…

Råttgiftslögnen är gammal och inte sällan med en antisemitisk underton. Inte minst för inhemskt bruk i Ryssland är de i våra ögon näst intill absurda överdrifterna en direkt fortsättning på den gamla sovjetiska antivästliga propagandan.

Hetsen mot, och misstänkliggörandet av väst pågår ständigt. Den ström av falska nyheter som beskriver hur man i Washington och Bryssel planerar för att skada och sabotera allt som är ryskt och allt som ryssarna uppskattar tas på allvar av skrämmande många i Ryssland. Och därmed uppnår Kreml ett mål – att skapa en misstänksam och fientlig inställning mot väst.

Under ganska lång tid nu har man från rysk sida försökt fräscha upp den gamla sovjetbilden att landet är omringat av fiender som vill Ryssland ont – på alla plan. I en otäck mix pumpas budskapet ut om hur globalister, sionister, amerikanska imperialister, nykolonialister, liberaler, socialdemokrater och många andra bara väntar på att krossa moder Ryssland.
Sovjetunionen framställdes en gång som paradiset på jorden. Idag är det Ryssland som vill framstå som det stabila alternativet i en värld av kaos där den ryskortodoxa kyrkan intar rollen som den verkliga förvaltaren av kristenhetens värderingar. Att skapa en yttre fiende är kanske det äldsta knepet för en ifrågasatt och/eller svag regim att få den egna befolkningens stöd. Vi ser nu hur det praktiseras i Ryssland.

Rysslands vänner
Ryssland har många vänner i Sverige som mer än gärna tar till sig den information som produceras i den ryska trollfabriken i Sankt Petersburg – fler än man vill tro. Vilka är det då som ger den ryska propagandan och desinformationen hjälp och sprider den för att förvirra och påverka så många svenskar som möjligt? Det är en blandad grupp som består av gamla kommunister som ser Ryssland som det goda sovjetsamhällets arvtagare, det är antidemokratiska grupper som betraktar sig själv som nationalister och ser Ryssland som en förebild och motvikt till den västerländska demokratin. Det är politiska grupper som ser möjligheter att skapa egna fördelar genom att ställa sig på ryska sidan i den pågående konflikten mot västvärlden i allmänhet och USA i synnerhet. Det är vänsterkrafter som ser en framtida möjlighet att själva träda in på den politiska arenan när väst och Ryssland ägnar sig åt att förgöra varandra.

Ryssland har många medvetna och omedvetna – ”nyttiga idioter” – som går Kremls ärenden. Och de kan dyka upp på de mest oväntade platserna med de mest skiftande bevekelsegrunderna för sitt agerande. Så var det till exempel anmärkningsvärt många med sina politiska rötter i den svenska borgerligheten, inte minst inom moderaterna, som trädde fram och prisade det ryska gasledningsprojektet i Östersjön. Att kalla denna ryska militärpolitiska satsning för ”fredsprojekt” var vanligt förekommande. Varför dessa undsättningsaktioner för en aggressiv rysk utrikespolitik? Tror man på det man säger eller är det en gammal skuld som ska regleras?

Uppdrag från Kreml
Det är möjligt att vissa nyckelpersoner har en direktkommunikation med de ryska intressen som finns i bakgrunden. Men flertalet av de svenskar som av någon anledning låter sig utnyttjas, tar till sig den ”information” som produceras och sprids från trollfabriken i Sankt Petersburg – The Internet Research Agency, IRA gör det på eget bevåg.
Det råder ingen tvekan om att IRA agerar på uppdrag från Kreml. Vi har kunnat ta del av IRA:s verksamhet sedan 2013 då man falska eller förvrängda ”nyheter” försökt, och till viss del lyckats, påverka allmänna val och folkomröstningar i Europa och i USA.

Under valrörelsen till Europavalet nådde den ryska trollfabriken nya höjdpunkter. Kreml kontrollerar idag mer eller mindre indirekt nättidningar och opinionssidor som pumpar ut ”nyheter” från IRA på såväl engelska som ett antal andra språk. Bloggare i Ryssland som är kritiska till regimen har fått påhälsningar av det våldsammare slaget. Bakom dessa besök lär samma personer som finansierar den desinformativa nätverksamheten stå.

Den ryska nätverksamheten med desinformation och falska nyheter som riktar sig till utlandet går ut på att påverka den allmänna opinionen och hur svenska folket röstar. Verksamheten ökar på alla områden. Runt om i väst börjar man mer eller mindre framgångsrikt bekämpa verksamheten.

Det står helt utom tvivel att den ryska manipuleringen av den amerikanska väljarkåren tog sin början 2013 och därefter ökade intensiteten. You Tube, Twitter, Instagram och Facebook är de främsta redskapen.
Några veckor strax före det amerikanska presidentvalet 2016 ägnade sig 80 personer med en budget på 1,2 miljoner dollar i månaden åt sin trolleriverksamhet. Mellan åren 2013 och 2019 nådde IRA:s budskap via nätet tiotals miljoner människor i USA. I uppdraget låg att öka och intensifiera de motsättningar som fanns inför presidentvalet, att fylla på med hat för hetsa amerikanska medborgare mot varandra.

Den ryska militära underrättelsetjänsten, GRU, bidrog samtidigt med att hacka in sig hos demokratiska partiets nyckelgrupper där man tog del av email och konversationer. Därefter satte trollfabriksarkipelagen igång med att skapa falska nyheter, skapa ickeexisterande användare på nätet som aktivt deltog i debatt och opinionsskapande med den hackade informationen som argument. Allt för att orsaka så stor skada för Hillary Clinton som möjligt vilket i praktiken betydde ett aktivt stöd för Donald Trump. Mängde av falska konton på Twitter har avslöjats och man har lyckats stänga ner en stor del av dem innan de började användas för att föra ut den ryska desinformationen.

Efter valen 2016 har trollverksamheten inte lugnat ner sig – tvärtom. Man har också riktat in sig på unga väljargrupper för att öka deras misstroende mot det politiska systemet i USA och dess institutioner. Bland de mest uppvaktade tycks den spansktalande delen av befolkningen vara.

Också i Europa – och i Sverige
Som vi kan se i Europa, och i Sverige, är den ryska verksamheten inte endast riktad mot USA. Ett antal valrörelser har uppmärksammats av ryska troll. Tyskland och Nederländerna är två exempel. Också den franske presidenten Macron drabbades av ryska hackare under presidentvalskampanjen.

I Nederländerna spreds en falsk video på nätet om hur högergrupper och extremnationalister från Ukraina skulle ha hotat med att begå terrordåd om det nederländska parlamentet inte röstade för ett samarbetsavtal med Ukraina. På bilderna kunde man också se dessa ”nationalister” bränna en nederländsk flagga.

Under 2018 genomförde amerikansk militär för första gången direkta aktioner mot den ryska verksamheten i samband med valen till kongressen och lockades blockera IRA:s tillgång till nätet.

Sverige och hela EU måste genomföra aktivt motstånd när det gäller denna aggressiva verksamhet som pågår från rysk sidan. Det går inte att vänta och det går inte att vara en passiv åskådare. Men när varken myndigheter eller media visar något större intresse att visa för allmänheten vad det är som pågår är det svårt att uppnå en nödvändig krismedvetenhet för att kunna hantera de attacker vi utsätts för, och för de som vi har att vänta i framtiden.

ROLF K NILSSON 

Källa: EU East StratCom Task Force

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s