Handfallet agerande av Försvarsmakten som borde skicka sin pressavdelning på kurs

Med utgångspunkt från ”Kalla Fakta” måndagen den 3 juni 2019 i TV4 och den information som presenteras där finns det all anledning att ställa ytterligare frågor till Försvarsmakten.

Det finns en organisation eller ett nätverk som heter ”Circle Of the Golden Lion” förkortat COGL.  Den består av reservofficerare handplockade från deltagare i sammankomster som organiseras av NATO genom ”The Interallied Confederation of Reserve Officers”, förkortat CIOR. CIOR har en permanent representation i NATO:s högsta militära ledning, the Military Committee.

Kalla Fakta har intervjuat Jörgen Holmlund, den svenske reservofficer som avslöjade denna enligt sina stadgar hemliga organisation.  Den som försökte värva Jörgen Holmlund vid en CIOR-sammankomst i februari 2014 i Bryssel var den då svenska delegationschefen, också han reservofficer. Som ett argument i värvningsförsöket förklarade den svenske delegationsledaren för Jörgen Holmlund att det var där, i COGL, som de ”verkliga” besluten fattades.

Enligt COGL:s stadgar får varje land ha högst tio medlemmar i organisationen. Och då Sverige hade tio medlemmar var det meningen att Holmlund skulle stå på en väntelista och bli medlem när en plats blev ledig. Holmlund rapporterade om värvningsförsöken till den som var ansvarig för att utse de svenska reservofficerare som skulle delta i CIOR:s konferenser – överstelöjtnanten på Militärhögskolan i Halmstad Ulf Johansson som också intervjuas av Kalla Fakta. Johansson berättar att han informerade ansvariga på Militärhögskolan och på Högkvarteret i Stockholm. Sammanlagt fem personer ska ha blivit delgivna informationen.

The Circle of the Golden Lion bildades på initiativ av militära kretsar i Bulgarien med starka sympatier för, och gamla kontakter med, Ryssland. Nio svenska reservofficerare var 2017 medlemmar.

På Försvarsmakten är man direkt avvisande och som det låter i programmet klart irriterad över Kalla Faktas frågor. Vad man kan höra är en stressad och till synes helt oförstående presschef som inte verkar ha någon förståelse för de frågor han får. ”Men vi tycker inte det här är någonting att vara med på en TV-intervju.

Du har ju fått svar”, säger han bland annat.  Kalla Fakta får senare ett skriftligt svar från Försvarsmakten där man säger att man inte känt till Circle of the Golden Lion förrän i maj i år och att man kommit fram till att organisationen är av ”sällskaps- och kamratföreningskaraktär”.

Någonstans inom Försvarsmakten har någon eller några gjort fel.  En militär hemlig organisation – med tydliga instruktioner om att den ska förbli hemlig för att undgå myndighetsinsyn – med tydliga kommunikationskanaler till underrättelse- och säkerhetsverksamhet i Bulgarien och där de inblandade har starka Rysslandsympatier är ingen sällskaps eller kamratförening.

Det dröjde inte länge förrän vi på sociala medier kunde ta del av kommentarer som är en blandning av ren dumhet till mer raffinerad desinformation. Men det är mer regel än undantag idag när Ryssland kommer på tal.

Det finns mycket att önska när det gäller Försvarsmaktens kommunikation till media och allmänhet. Det här är andra gången på förhållandevis kort tid som man enligt min uppfattning inte gjort vad man borde göra. Och det man gjort har inte varit speciellt bra.

En from förhoppning är att man har känt till det här från militärens sida och att nödvändiga åtgärder vidtagits. Ytterligare en from förhoppning skulle vara att det hela är en för tidig rötmånadshistoria.  Men det verkar allt för väl organiserat och välförankrat för en sådan förklaring. Ofta överträffar verkligheten dikten.

ROLF K NILSSON

Medlemsländer i The Interallied Confederation of Reserve Officers, CIOR, varifrån medlemmarna till the Circle Of the Golden Lion rekryteras är; Albanien, Belgien, Bulgarien, Kanada, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Estland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Italien, Lettland, Litauen. Luxemburg, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Spanien, Turkiet, Storbritannien och USA. Associerade medlemmar: Österrike, Finland, Moldavien, Sydafrika, Slovakien, Sverige, Schweiz och Nordmakedonien.

Länk till Kalla Fakta:

https://www.tv4play.se/program/kalla-fakta/11962093

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: