Hitlers väg till makten manar till vaksamhet

”Adolf Hitler”
av Bengt Liljegren
Historiska Media
444 sidor (Pocket)
Utgivningsår: 2008 (Pocket 2009)
och
”Hitlers München”
av Svante Nordin
Natur & Kultur
360 sidor
Utgivningsår: 2018

Bilden av Adolf Hitler är enkel. En i allt ond person som inte kunde uppföra sig som en normal människa. En tölp, brutal och hänsynslös som inte visade några mänskliga egenskaper.  Men så enkelt är det inte. Och så enkelt är det inte att förklara ondskan. Ondskan är slugare och mer försåtlig än så.
Hitler var som politiker och som diktator oförsonlig, despotisk, fanatisk, mordisk och hämndlysten. Men det hindrar inte att han kunde vara en hänsynstagande och medkännande chef för de som arbetade i hans närmaste omgivning.
Han tyckte om att umgås med människor, ville gärna ha sällskap och var vad som närmast kan beskrivas som ”galant”  i sitt förhållande till kvinnor.  Han var bevisligen stor djurvän och vegetarian. Och han avskydde rökning. Bengt Liljegren lyfter fram Hitlers också ”mänskliga” egenskaper. Det är bra, det ger en mer trovärdig bild av mannen som öppnar för läsaren att kanske förstå hur det kunde bli som det blev…
Om Churchill dök upp i helt rätt tid som den rätte mannen att ta upp kampen mot Adolf Hitler var Hitler fel man som dök upp vid fel tillfälle i historien för att ta hand om tyskarnas problem efter första världskriget. Allt för många tyskar lät sig förföras av Hitlers budskap och person. För många stod valet mellan Hitlers nazister och Stalins kommunister.  Man ville tro att Hitler var lösningen på deras besvikelser, på det de saknade efter förlusten i första världskriget. Av det en gång så stolta och mäktiga tyska kejsarriket fanns inte mycket kvar. Ett perfekt läge för Hitler och hans parti.

Bengt Liljegrens bok om Hitler visar på författarens  förmåga att plocka upp till synes ointressanta detaljer och få in dem i ett större sammanhang. Det har skrivits i det närmaste ett oräkneligt antal böcker om Hitler. Om hans barndom, om luffarlivet i Wien, om hans göranden under det första världskriget och nazistpartiets tidiga år. Boken är givande för både den som läst mycket om andra världskriget och dess förhistoria och för den som möjligen tror sig ha läst det mesta.
Mycket av det som står i Svante Nordins bok ”Hitlers München” finns också i Bengt Liljegrens biografi.  Men i Nordins bok hittar vi fler detaljer och mer om staden München och Bayern. Delarna om den blivande tyske diktatorn är intressanta men frågan är om inte det som handlar om München som stad, dess kultur och historia är ännu intressantare. Och Münchens historia på 1920-talet går inte att skriva om utan att Hitler och den spirande nazismen finns med.
När man läser om Hitler infinner sig alltid tanken om hur världen sett ut om denne man hade existerat på dagens politiska arena. Hade han fått lika många beundrare, lika många hängivna och fanatiska anhängare som varit beredda att offra allt för honom? Jag hade velat svara nej. Men den mentalitet vi ser på många håll i världen idag i vad som vi betraktat som stabila demokratier gör att jag inte kan det. Med den tillgång vi har till en verklig masskommunikation via nätet skulle propagandamakarna haft en helt annan arena att agera på. Och hur en bred allmänhet kan påverkas av sociala medier är vi allt för medvetna om.
Nätets möjligheter har öppnat för många goda krafter att göra sig hörda. Men det står lika öppet för dem som har mörka syften.

Såväl Liljegren som Nordin visar i sina böcker i vilken mylla som Hitlers idéer kunde slå rot och växa sig starka. Den myllan finns på många platser idag. Vi kan lära oss av historien och det borde vara varje människans skyldighet att göra det.  Därför är det viktigt att läsa om Hitler och hans värld. Detta är två bra böcker som jag med gott samvete kan rekommendera!

ROLF K NILSSON

Lämna en kommentar

Under Recensioner & Lästips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s