En bok alla politiker borde läsa

”De kidnappade Kinasvenskarna”
av Jojje Olsson
Historiska Media Brännpunkt
220 sidor

RECENSION
Jojje Olsson är journalist, och en mycket bra sådan, har kommit ut med en bok som konkurrerar om titeln ”årets viktigaste reportage”. Boken ”De kidnappade Kinasvenskarna” tar upp ett ämne som vi i Sverige bara har börjar diskutera –  vårt förhållande till den kommunistiska diktaturen Kina.

Jojje Olsson berättar för oss om de båda svenska medborgarna Peter Dahlin och Gui Minhai. Om hur de kidnappats av den kinesiska staten och fått sina mänskliga rättigheter åsidosatta. Men den handlar om så mycket mer. Om västvärldens val att i allt för många fall blunda för vad som händer i Kina och vad Kina sysslar med utanför sina gränser. Hur det kommunistiska Kina med hjälp av kapitalismens främsta redskap – pengar – får allt från EU och  FN  ner till minsta stad och kommun i väst att göra Kina till viljes.
Vi har bara helt nyligen kunnat se hur det kinesiska intresset för infrastruktur i Sverige har ökat. Hamnar, tåg och bilar är bara en del.

Jojje Olsson har intervjuat den svenske medborgaren Peter Dahlin som greps och fick tillbringa tre veckor i ett underjordiskt fängelse i Kina. Han har träffat släkt och vänner till den svenske medborgaren av kinesisk börd Gui Minhai som 2015 kidnappades i sin bostad i Thailand av de kinesiska myndigheterna. Gui Minhai släpptes under hösten 2017  men blev än en gång bortförd av civilklädd kinesisk polis i januari 2018.
Det svenska statens bristande intresse för att på allvar ta upp dessa fall med kineserna är påfallande.

Med sina ekonomiska resurser som bas lyckas kineserna få såväl politiker som företagare att vika sig, se bort och sjunga med i lovprisandet av de kinesiska satsningarna.
Under många år har försvaret för svenska företagsinvesteringar och statligt samarbete varit att vi med våra demokratiska idéer och värderingar skulle påverka diktaturerna där det bedrivs svensk verksamhet. Beklagligt nog har det i många fall uppstått en motsatt situation. Från svenskt håll uppskattas den kinesiska ordningen med stabilitet, lag och ordning. Till och med dåvarande statsministern Göran Persson prisade den kinesiska stabiliteten då han var i Kina på officiellt besök.

Aningslösa politiker på alla beslutsnivåer förbländas av den ekonomiska styra Kina representerar. Företagare accepterar krav från kinesiskt håll man inte skulle gjort någon annanstans. Boken är en varningssignal som alla politiker borde läsa.

Jojje Olsson är experter på Kina av idag. Han besitter en unik kompetens som han villigt delar med sig.  Jojje Olsson flyttade till Kina 2007, han både läser och pratar kinesiska flytande.
Jojje Olsson bor idag i Taiwan fter att han 2016 nekades nytt visum till Kina. Från kinesiskt håll uppskattade man inte hans raka nyhetsrapportering.

Det händer mycket i Kina idag och det händer mycket med Kina runt om i världen. Jojje Olsson blogg ”In Beijing” om nyheter relaterade till Kina kan rekommenderas.
ROLF K NILSSON

Lämna en kommentar

Under Recensioner & Lästips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s