Regeringen förbereder luftövervakning av Island

Det pågår en beredning i regeringskansliet om svensk övervakning av Islands luftrum med Gripen. Det ska då ske i samarbete med Norge och Finland.
Detta kunde Sveriges försvarsminister Karin Enström avslöja för finska Hufvudstadsbladet då hon på lördagen gjorde en blixtvisit i Finland.
Till Hbl förklarade hon att övervakningen av Islands luftrum stått högt på agendan den senaste tiden. Till tidningen säger hon: ”Vi ser det som ett intressant nytt sätt att jobba tillsammans, men vi har inte fattat ett färdigt beslut ännu. Det bereds som bäst på regeringskansliet.”
Efter att USA 2006 lämnat sina militärbaser på Island har flera av NATO:s medlemsländer turats om att bevaka det isländska luftrummet.
Från finsk sida ställer man sig positivt att delta i övervakningen med sina Hornetplan, om det sker inom ramen för ett nordiskt samarbete. Finlands försvarsminister Carl Haglund väntar nu bara på ett positivt besked från Sverige. Till HBL säger Karin Enström: ”Det finns en del praktikaliteter som ska utredas innan vi kan fatta ett beslut. Det liknar inget samarbete vi har haft tidigare. Om vi beslutar oss för att delta är det viktigt att det görs tillsammans med Finland. Det måste också ske tillsammans med en partner i NATO, sannolikt Norge”.
Skälet till Karin Enströms Finlandsbesök var att under lördagen övervaka en massevakueringsövning inom PFP (NATO-samarbestprojektet ”Partnerskap för fred”).
Det borde vara givet för svensk del att delta i övervakningen av det isländska luftrummet. Island är ett till invånarantalet mycket litet land med en stor yta på en del av världen som blir allt mer strategiskt viktig. Island har inga egna militära styrkor. Dock har man ett avtal med Norge som innebär att isländska medborgare kan få militärutbildning och tjänstgöra i det norska försvaret. Sverige borde på samma sätt erbjuda islänningarna dessa möjligheter i det svenska försvaret. Övervakningen av det isländska luftrummet är ett sätt att ”på riktigt” utöva ett nordiskt försvarssamarbete. Övning är en sak – att verkligen göra något en helt annan.

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Regeringen förbereder luftövervakning av Island

 1. Jag hoppas att inte svenskarna skaffar sig ett lika dåligt rykte som amerikanarna med liv och lust har gjort på Island, och sedan slätar över det dem gjort genom att göra en cheezy video med texten ”The Men And Women Of The 35th Wing” som avslut. Vilka kvinnor???

  http://gyllenhaals.blogspot.se/2012/10/sverige-forbereder-beslut-om-islandskt.html

  Amerikanarnas närvaro har inneburit stora slitningar på Island.

  Visserligen så kommer svenskarna förmodligen ställa upp med högst 3 plan och 9 piloter, lite logistik och mekaniker och så, men det handlar om vanlig hövlighet gentemot invånarna, och dessutom så är det hyfsat mot våra egna att låta personalen ha sina fruar och familjer med sig. Islänningarna kan säkert hjälpa till med bostäder till gästernas familjer. Vi måste se till så att islänningarna själva vill låta sig försvaras tillsammans med islänningarna med hjälp av vår flygeskader och inte börjar förakta oss, som de gör mot amerikanarna. Island har haft en tuff ekonomisk tid, vi behöver inte göra det värre!

  Roger Klang

 2. Ndorop

  Ett test av den ensidiga solidaritetsförklaringen? Mäktar vi med att lämna stöd till en nordisk granne?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s