Tolgfors fått nog av att ta på sig andras skuld?

Sten Tolgfors valde på torsdagen att lämna sitt uppdrag som landets försvarsminister. Ett kanske inte helt oväntat steg för den pressade ministern att ta. Men var det verkligen han som skulle avgå? Eller har han blivit ett offer i något som kanske han inte fick insyn i? Jag vet inte, men jag kan inte komma ifrån tanken.

Som ledamot i Försvarsutskottet under åren 2006-2010 har jag upplevt Sten Tolgfors som försvarsminsiter sedan 2007. Jag var mycket kritisk till utnämningen när jag fick kännedom om den. Man gör inte en aktiv vapenvägrare till försvarsminister. Det gör inte uppdraget lättare för den utnämnde och det var en ren oförskämdhet mot försvarsmaktens män och kvinnor i vapen. Sten Tolgfors fick uppdraget därför att han är en trogen partiarbetare. Lojal, arbetsvillig och inte den som utmanar eller ställer till besvär för statsministern.

Som moderat ledamot av försvarsutskottet och som del av alliansen träffade vi Sten Tolgfors relativt ofta. Och det var inte svårt att få hans öra om det var någon fråga man ville ta upp. Han tog sitt uppdrag på stort allvar och jag kan inte annat än beundra hans förmåga att ta in fakta och vara väl påläst i de frågor han hanterade.

Sten Tolgfors har skött försvarsdepartementet som statsministern ville han skulle sköta det. Svenska försvarets behov har i regeringens ögon blivit lika med vad finansministern avsätter. Och ve den moderat som har en annan uppfattning. Att detta som avsätts i budgeten i oppositionens ögon sedan alltid är för mycket gör det knappast bättre för svensk säkerhetspolitik.

Det kan inte ha varit lätt för Tolgfors att sitta som moderat försvarsminister och få uppdraget från sin chef och dennes finansminister att skära på det svenska försvaret. Det har funnits och det finns fortfarande moderater som inte sjunger lovsånger för att ära de nya moderaterna. För många är den försvarspolitik moderaterna nu driver och leder ett svek och ett rejält sådant. Till detta kommer en försvarsmakt som Sten Tolgfors, trots idogt arbete, nog aldrig riktigt har förstått. Hur han än betett sig har där funnits kritiker. Men han har varit lojal med sin partiledare och gjort vad som förväntats av honom. Man kan från sidan förvånas över hur illa partiledaren och statsministern Reinfeld belönar denna lojalitet. Så fick till exempel Tolgfors, motvilligt, acceptera att lämna den moderata partistyrelsen för att ge plats för nya stjärnskott. Det är nog enda gången jag hört Sten Tolgfors offentligt ge uttryck för missnöje, även om det var synnerligen modest, med vad hans chef beslutat.

Och då kommer vi till turerna i Saudiarabienaffären. Jag har alltid upplevt Sten Tolgfors som en hederlig politiker. En politiker som inte tycker om ett politiskt spel som innehåller mörkade sanningar, felaktiga beskyllningar eller personliga påhopp. Min högst personliga uppfattning är att Sten Tolgfors fått nog. Att han inte tänker ta emot fler beskyllningar för något som han inte har någon skuld i. Som den lojale partiarbetare han är har han försvarat sitt fögderi utan att skylla på någon annan. Men även om han inte är den som ska anklagas tar han kritiken. Ingen försvarar honom. Att i detta läge inse att det händer saker han inte har kontroll över, eller blivit informerad om, och att ingen är villig att berätta hur det verkligen förhåller sig ta steget att avgå är inte märkligt.

Det är ingen hemlighet att jag hellre sett en försvarsminister som brann för sitt departement. Som var beredd att stå upp och slåss för en större del av budgetkakan. Som kunde förklara att den svenska försvarsbehovet inte är lika med vad Anders Borg avsätter. Men en sådan försvarsminister vill inte statsministern eller finansministern ha. De vill ha en lojal, uppoffrande och stryktålig person – som Sten Tolgfors. Men även för den mest lojale, den mest uppoffrande, den mest stryktålige finns en gräns. Och den har nu Tolgfors passerat. Och då kommer vi till frågan vem som ska ersätta Tolgfors. Med tanke på statsministerns utnämningar kan det bli precis vem som helst. Jag hade helst sätt Karin Enström eller Henrik Landerholm. Men det är två kunniga försvarspolitiker. Vilket talar emot dem. Risken är att det blir en minister som redan ingår i partiaristokratin och accepterar som sanningarnas sanning att vad Sveriges försvar behöver är vad finansministern avsätter.

Statsminister Fredrik Reinfeldt försvarar affärerna med Saudiarabien. Och nu gör också socialdemokraternas Stefan Löfven det. Sverige måste välja spår. Vi kan inte sälja vapen till diktaturer och samtidigt ta på oss rollen som världens samvete. Vilken rätt har vi då att kritisera andra?

Sverige ska inte samarbeta militärt eller på annat sätt bygga upp diktaturregimer. Sedan må det vara Saudiarabien, Kina eller Kuba. Tyvärr kan listan göras längre. Vi kan inte, vi får inte, försvara andra människors förtryck med att det ger arbetstillfällen i Sverige. Vi behöver en större marknad för vår försvarsindustri – ja. Gå med i NATO.

;

;

4 reaktioner till “Tolgfors fått nog av att ta på sig andras skuld?

 1. Du har som vanligt helt rätt.
  I röstlokalen 2010 tvekade jag länge länge om jag som vanligt skulle lägga min röst på M. Tyvärr gjorde jag det.
  2014 kommer jag inte tveka, trots att vi riskerar uttalade socialister vid makten så får det vara nog. Idag förs en försvarspolitik som Lars Werner hade vart stolt över av MODERATERNA.
  Fy fan!

  //Jonas75

 2. Gustav Wasa sa…

  Om Reinfeldt inte utnämner Anna Ibrisagic till ny försvarsminister, så minskar han möjligheterna att stärka sitt partis andel av unga, utlandsfödda, kvinnliga och norrländska röster i valet 2014.

  Med Elmsäter-Svärd som tjänsteförrättande försvarsminister har han gott om tid att leta rätt på henne någonstans mellan Bryssel och Luleå.

  Hon skulle bli en orädd försvarsminister med egen personlig erfarenhet av vad det innebär att sakna värnkraft mot en hegemonisk granne.

  Anna Ibrisagic representerar Moderaterna i Europaparlamentet

  De senaste sju åren har jag representerat Moderaterna i Europaparlamentet i Bryssel. Jag är ledamot i utskottet för utrikesfrågor samt i underutskottet för säkerhet och försvar.

  Jag började min livsresa i Bosnien 1967. Där utbildade jag mig till översättare och tolk i tyska, ryska och engelska.
  Jag har också läst ekonomi, musik på operalinjen och arbetat som musiklärare. När kriget i Bosnien bröt ut åkte jag 1992 till Sverige och bosatte mig i Luleå. Jag har alltid haft ett brinnande intresse för min omvärld, oavsett om det har rört sig om mitt Luleå, Norrbotten eller om Europa. Mitt politiska engagemang bottnar i min önskan att själv påverka min vardag och min framtid. Jag var så innerligt trött på att det alltid fanns någon klåfingrig socialdemokratisk politiker som påstod sig veta bättre vad som var bra för mig än vad jag själv visste. Därför ställde jag upp i kommunvalet 1998. Sedan dess har jag hunnit med både kommun- och rikspolitiken.

 3. Gustav Wasa sa…

  Borde inte Reinfeldt utnämna Anna Ibrisagic till ny försvarsminister för att stärka sitt partis andel av unga, utlandsfödda, kvinnliga och norrländska röster i valet 2014?

  Med Elmsäter-Svärd som tjänsteförrättande försvarsminister har han gott om tid att leta rätt på henne någonstans mellan Bryssel och Luleå.

  Hon skulle bli en orädd försvarsminister med egen personlig erfarenhet av vad det innebär att sakna värnkraft mot en hegemonisk granne.

 4. Intressant synpunkt rörande valet av näste försvarsminister. Jag hade lutat lite vagt åt Karin Enström, men det är som du säger – hon skulle ju kunna tänkas ha synpunkter på försvarsförmågan, om än säkert blygsamma. Frågan är vem det skulle kunna bli istället. Johan Forsell kanske? Nåja, vi får väl se relativt snart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: